Ledelse i desember - vaner eller barnegruppe?
Heidi Larsen, Onsdag 23. november 2014.

Nå er juleforberedelsene på full fart inn over oss. Desember er kanskje den travleste måneden i barnehagen, bortsett fra august. En av grunnene til dette kan være at årets jul er en reprise på forrige jul.

Som i fjor

Jeg vet ikke hvordan det er hos deg, men jeg vet at i noen barnehager er desember ofte en kopi av i fjor, av året før og året før det. Og det er jo litt rart, for barnegruppa er ikke den samme i år som i fjor? Det er kommet nye barn med andre behov enn de som gikk der i fjor. De som ikke er nye, er blitt eldre og sammensetningen av alder og kjønn kan ha endret seg.

Hva kjennetegner julen i den barnehagen du er styrer for? Skal alt være som det var i fjor? Eller har dere vurdert og reflektert over hvilke tradisjoner som passer i år – og hvilke som ikke gjør? Med utgangspunkt i årets barnegruppe?

Rammeplanen

Rammeplanen sier at barnehagens drift skal reflektere og speile barnegruppen. At alle barn har rett til å medvirke ut fra egen alder og utvikling. At hverdagen skal planlegges sammen med og ut fra de barn som går i barnehagen akkurat nå.

Ledelse i forkant av desember

Hvordan jobber du som leder for å sikre dette? Har du satt julen på saksliste til personalmøte? Ikke for å finne ut hvem som gjør hva, men for å finne ut hvilken jul som passer for de barna som er hos dere i år?

Har du stilt dine ansatte spørsmål som:

• Hva er lurt i forhold til å lage julegaver ut fra denne barnegruppa – er de for små sånn at det blir de voksne som lager gavene?
  • Foreldre elsker Lucia, men blir det en hyggelig dag? Eller vet vi at det kommer det til å bli styr og stress fordi vi har mange urolige barn? Skal det eventuelt gjennomføres på lekeplassen?
  • Og juleavslutning med foreldre – hvordan blir det hyggelig med de barna vi har i nå?

Desember blir mer pedagogisk velfundert når den planlegges ut fra de barna dere har nå. Og så blir det mye hyggeligere for alle. God desember!