Møte eller kaffeslabberas?
Heidi larsen, Fredag 29. oktober 2014.

Har du prøvd det? Lange møter med mye snakk og lite utkomme. Møter uten saksliste og uten referat. Tid som føles bortkastet. Tid du kunne brukt bedre ute sammen med dem du er der for. Mange barnehageansatte sier de har det travelt. De opplever frustrasjon fordi de ikke når det de burde i forhold til barna. Dette er et stressmoment som lett skaper uro og dårlig arbeidsmiljø for både barn og voksne. Allikevel er det langt mellom ideer til tiltak som kan bedre situasjonen. Et sted hvor man med letthet kan hente tid er ved å skjære ned på antall møter og tidsbruk på de som blir igjen.

Tidstyven

Det går mye tid til møter. Særlig ledere og pedagoger bruker mye tid på møter og planlegging. Det holdes avdelingsmøter, fagmøter, ledermøter, personalmøter og det avholdes planleggingstid. Alle vet at den største tidstyven i barnehagehverdagen er møter. Dette er sikkert ikke et særlig barnehagefenomen. At det brukes mye tid på møter og at møtetiden ikke utnyttes godt nok er dessverre et utbredt fenomen. Hvis vi ikke kan unnvære alle disse møtene så må vi i hvert fall sørge for at de er effektive, og at det kommer noe ut av dem som kommer barna til gode. For å få til dette må det være struktur på alle møter. Det er dessverre sånn at møter med dem vi jobber tettest på ofte er de mest ustrukturerte og de som ledes dårligst. Vi har så mye å snakke om, vi kjenner hverandre så godt og hvem har lyst til å være den sure som ødelegger den gode stemningen ved å stramme opp?

Hva skal møtetiden brukes til?

Mange møter gjennomføres uten at det ligger en saksliste. Alle tar med seg saker de ønsker å ta opp og så begynner man i en ende. På denne måten er det ikke alltid at man når det viktigste. Ikke fordi man ikke vil, men simpelthen fordi ingen har tatt ledelsen og prioritert hva tiden skal bruks til. Sånn at det viktigste tas først. Sakslisten ble ikke bare oppfunnet for at møtedeltakerne skal være informert om innholdet i møtet og sånn at de kan komme forbedret. Den har en annen og minst like viktig funksjon. Nemlig å sørge for at det før møtet begynner, er prioritert og truffet valg om hva det er viktigst å bruke møtetiden på. Derfor er det også viktig at sakslisten utformes av lederen. Sånn at lederen er garant for at den tilmålte tid brukes på det som er aller viktigst. Nemlig det som peker mot våre brukere – barna.

Hva ble vi enige om?

Når sakslista er velgjennomtenkt er det lett å skrive referat. For referat bør også være en selvfølge. Ikke et langt referat med alt om hva alle sa og mente. Referatet skrives nemlig ikke primært for de som ikke er tilsted. Nei, referatet er en huskeliste. Sånn at både de som var med på møtet og de som ikke var, vet hva som ble bestemt. Og hvem som har ansvaret for å gjennomføre det som ble besluttet. Det er altså kun beslutninger som er viktige å få med. Diskusjonspunkter kan allikevel ikke refereres. Og uansett så er det jo det som kommer ut av diskusjonen som er viktig å huske etterpå, ikke sant? Derfor er det smart å bruke sakslista som referat. Da er referatet jo nesten ferdig før du er begynt å skrive det. Det er bare å tilføye i sakslista hva som ble besluttet og hvem som skal gjennomføre. Så er referatet fiks ferdig samtidig med møtet.

Tidligere blogginlegg